Κόκκινο άγριο
Έχει μέγεθος 10-15 εκατοστά και άσπρο –κίτρινο –καφέ χρώμα.όταν βγει από την θάλασσα θέλει προσοχή στην συντήρησή του, πάντα σε θαλασσινό νερό το οποίο αλλάζουμε συχνά. Το συντηρούμε στους 8-14 βαθμούς κελσίου,μπορει να χρησιμοποιηθεί και παστωμένο . Θεωρείται από τα καλύτερα και ακριβότερα δολώματα γιατί από τη μια είναι σπάνιο αλλά από την άλλη το προτιμούν όλα τα ψάρια. Οι σαργοί, τα σκαθάρια και οι σικιοί δεν του αντιστέκονται με τίποτα.
Μάνα
Το μήκος φτάνει και τα 20 εκατοστά συντηρείται στους 8-14 βαθμούς κελσίου χρησιμοποιείται κυρίως για παραγαδια,είναι σκληρό δόλωμα. Διατηρείται σε θαλασσινό νερό και είναι ανθεκτική. Η ελκυστικότητά της αυξάνεται την νύχτα γιατί φωσφορίζει.Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για ψάρεμα μέρα –νύχτα. Οι ψαράδες την χρησιμοποιούν για το πεταχτάρι,το παραγάδι και την κάθετη, στο surfcasting μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ολόκληρη, προσελκύει τσιπούρες, σαργούς, σπάρους, σκαθάρια και μικρά πετρόψαρα.
Χαλκιδέικο ή Μονοδόλι
Είναι περίπου στα 7 εκατοστά και έχει την ίδια συντήρηση με την Μάνα . Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δολώματα που τα δολώνουμε κόβοντας τα, το χαλκιδέϊκο δολώνεται ολόκληρο, για αυτό το ονομάζουμε (Μονοδόλι).Είναι άσπρο φωσφορίζει και είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλους τους βυθούς. Είναι σχετικά ακριβό αλλά αν το διατηρούμε σε θαλασσινό νερό σωστά αντέχει πολύ. Χρησιμοποιείται κυρίως στο πεταχτάρι,στο surfcasting και προσελκύει τσιπούρες, λυθρίνια, σαργούς, μελανούρια και λαβράκια.
Μαύρο
Πήρε το όνομά του από το χρώμα του. Ζει σε αμμουδερούς βυθούς και αυτοπροστατεύεται από το κέλυφός του. Συντηρείται στους 10-14 βαθμούς κελσιου,δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωης,θελει ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση του, είναι σχεδόν σε εξαφάνιση. Χρησιμοποιείται και με το κέλυφος αν έχει πολλά μικρόψαρα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος μας. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους τρόπους ψαρέματος και προσελκύει κυρίως μουρμούρες, σαργούς, σπάρους αλλά και πέρκες, γύλους, χάνους κ,α.
Φαραώ
Φτάνει τα 2 μέτρα σε μήκος. Διατηρείται σε θαλασσινό νερό σε θερμοκρασία 12-14 βαθμούς κελσιου.Απο πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των δολωματων,ισως και το ακριβοτερο.Κοβουμε πάντα κομμάτι από την ουρά προς το κεφάλι και το υπόλοιπο παραμένει ζωντανό. Το κομμάτι που είναι περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Το αίμα που φεύγει από το σώμα του, μαλαγρώνει τη γύρω από το δόλωμα περιοχή. Η ικανότητά του να φωσφορίζει και το σκληρό κρέας του, το κατατάσσουν στα πιο αποτελεσματικά δολώματα το προτιμάμε κυρίως για νυχτερινό ψάρεμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στο surfcasting για τσιπούρες, σαργούς, μυλοκόπια,μελανούρια,σκαθάρια, σικιούς, αλλά και σε μεγαλύτερα αρπαχτικά ψάρια όπως στήρες, συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς, λαβράκια. Tα μουγγριά, οι σμέρνες και τα χταπόδια θα του επιτεθούν χωρίς ενδοιασμούς. Η δύσκολη συλλογή και η υψηλή τιμή του, αναγκάζουν τους ψαράδες, όπως και στο μονοδόλι, να περιορίζουν και να προσέχουν στην κατανάλωσή του. Ψαρεύεται όλες τις εποχές του χρόνου, η καλύτερη εποχή είναι όμως από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη.